HOE ISOLEREN?

Dak- en zolderisolatie

Veruit de meest belangrijke plaatsen als het op isoleren aankomt. Warmte stijgt en daarom is uw dak de grote boosdoener met +/- 30% van uw warmteverlies. Energie & Warmtetechniek analyseert uw situatie en bekijkt samen met u de mogelijkheden om tot een optimaal rendement te komen. Voor isoleren, het plaatsen van een luchtdicht dampscherm tot het volledig afwerken van uw zolderruimte zijn wij uw uitgelezen partner.

Minerale wol, Pur- en Pir-isolatieplaten behoren tot ons gamma en we werken enkel met de best isolerende materialen van Recticel en Isover.

Maar misschien is uw dak eerder toe aan een volledige en grondige renovatie? Ook hiervoor bedacht Recticel een geïntegreerde oplossing: het powerroof systeem waarbij de isolatie en onderdak reeds kant en klaar worden geleverd. Dit zorgt voor een grote tijdswinst en kostenbesparing.

Hebt u interesse in geïntegreerde zonnepanelen, dan is Mecospan voor u de oplossing. Een volledig nieuw dak met isolatie en geïntegreerde zonnepanelen.

Vraag hier uw gratis offerte

Kelder, vloer of plafond

Een vloer zal voor +/- 10% oorzaak zijn van uw warmteverliezen. Afhankelijk van de locatie die u wenst te isoleren zal het type isolatieplaat worden geselecteerd. Wenst u bijvoorbeeld een zolder(vloer) te isoleren en deze in te richten als hobbykamer, dan is een isolatieplaat uit cellenglas of pur de oplossing.

Gevel of binnenmuur

Gevelmuren zijn op hun beurt schuldig voor +/- 20% van de warmteverliezen in uw woning. Ook hiervoor zijn oplossingen: bekleed uw binnenmuren met Pur-isolatieplaten van Recticel met een buitenafwerking naar keuze (vb. steenstrips,..)


PREMIES

Dankzij de huidige subsidieregeling is uw investering in geen tijd terugverdiend. Naast de voor de hand liggende besparing op uw energiefactuur, worden er allerhande subsidies, belastingvermindering dakisolatie en premies toegekend. Indien u besluit om dakisolatie zelf te plaatsen dan mag u rekenen op ongeveer 50 % van die subsidies in tegenstelling tot 100 % wanneer u het laat uitvoeren door een erkend aannemer. Bovendien moet u rekening houden met het feit dat u bij zelfplaatsing geen aanspraak kunt maken op het verlaagd BTW-tarief van 6%.

Vanaf 2016 zullen de premies echter worden afgebouwd. Aarzel dan ook niet langer indien uw dak nog niet geïsoleerd is.

Dakisolatie voor bestaande woningen (woning van voor 2006)

  • 6 €/m2 (Rd-waarde min. 3.5 m2k/w)
  • 7 €/m2 (Rd-waarde min. 4.0 m2k/w)
  • 8 €/m2 (Rd-waarde min. 4.5 m2k/w)
  • Belastingsvermindering van 30% (max. 3.040 €) (Rd-waarde min. 2.5 m2k/w)

Isolatie van buitenmuur

  • 15 €/m2 (Rd-waarde min. 2.0 m2k/w)

Vloerisolatie

  • 6 €/m2 (Rd-waarde min. 1.2 m2k/w)

Energielening

Wenst u de investering liever niet zelf te financieren, dan kan u bij uw gemeente een aanvraag indienen voor een energielening.

Nieuwbouwwoning

Indien uw woning een stuk beter scoort dan de wettelijke eisen, kunt u voor nieuwbouw- woningen zowel een E-peilpremie van de netbeheerder ontvangen als genieten van een korting op de onroerende voorheffing. Voor bouwaanvragen vanaf 2015 (wettelijk E-peil maximaal E60) kunt u een E-peilpremie van de netbeheerder aanvragen vanaf E30 of lager.

Voor bouwaanvragen vanaf 2015 krijgt u automatisch een korting van 50 % op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E40 en dit gedurende 5 jaar. De korting bedraagt 100 % op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E30 en dit gedurende 5 jaar.

Appartementen

De Vlaamse dakisolatienorm die in werking treedt op 1 januari 2015, zal strafpunten toekennen aan woningen (ook appartementen!) met ontoereikende dakisolatie. Vanaf 2020 zal u zelfs niet meer mogen verhuren zonder dakisolatie. Sommigen denken dat dit enkel een probleem is voor de appartementen die zich direct onder het dak bevinden, maar niets is minder waar!

Dit zal vanaf 2020 tot gevolg hebben dat al de appartementen van dat blok, ongeschikt zullen zijn voor verhuring (vanaf 15 strafpunten).

In sommige VME’s (vereninging mede eigenaars) ontstond er in het verleden heel wat discussie rond het aanbrengen van dakisolatie. Het dak behoort tot de gemeenschappelijke delen, zodat het aanbrengen van isolatie door de algemene vergadering gestemd en in principe door de VME betaald moet worden. Meermaals werd dit punt weggestemd, omdat men vond dat de vereniging van mede-eigenaars niet moest opdraaien voor iets waar enkel de bewoners van de bovenste verdieping voordeel bij hadden.

Precies om dit soort problemen te vermijden, werd beslist dat het ontbreken van dakisolatie strafpunten en een slecht EPC zal opleveren voor ALLE appartementen in dat complex.

In een building met vijf verdiepingen zonder dakisolatie, zal het appartement op gelijkvloers met andere woorden evenveel strafpunten krijgen als dat op de vijfde verdieping. Vanaf 2020 zal het zelfs niet meer verhuurd mogen worden! Het zal dan bovendien ook erg moeilijk worden uw appartement nog te verkopen.

Wat met eventuele subsidies?

Simpel, als er nog subsidies voor energiebesparende maatregelen van toepassing zijn wanneer u met uw project start, zullen deze door de syndicus in naam van de vereniging van mede-eigenaars aangevraagd moeten worden.

Indien nog niet gebeurd, raden we ten stelligste aan te onderzoeken of uw appartementsblok vandaag al dakisolatie heeft. Indien niet, wacht dan niet te lang met het uitwerken van een voorstel voor de algemene vergadering. Aannemers zullen het immers ongetwijfeld druk krijgen naarmate de deadline nadert, waardoor hun prijzen zullen stijgen terwijl de subsidies intussen misschien verminderd of zelfs weggevallen zijn (of vervangen door boetes!).


ECOLOGISCH

Verklein uw ecologisch voetafdruk door te isoleren. Uw stookkosten zullen aanzienlijk verlagen en je levert een bijdrage aan een beter milieu.


Isolatie met bevestiginsschroeven

KWALITEIT

Afhankelijk van de uit te voeren werken kiest Energie & Warmtetechniek uitsluitend voor isolatiematerialen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Recticel, Isover, Jacodur en Rockwool,


Prijs

Isolatie hellend dak en spouwmuur

De prijs is sterk afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de dikte, afwerking en moeilijkheidsgraad van de werf. Ruwweg kan men stellen dat u tussen de 9 en 12 €/m2 moet rekenen voor de isolatiematerialen. (exclusief BTW en plaatsing). Vraag hier uw gratis offerte.


DOE-HET-ZELF

Isoleren is de doe-het-zelf activiteit bij uitstek. Met de juiste begeleiding en uitleg is het een klus die u zelf kan klaren. Hou er echter rekening mee dat bij zelfplaatsing de premies ongeveer de helft lager liggen en dat u ook geen aanspraak kunt maken op het verlaagd BTW tarief van 6 %.


FAQ

De Vlaamse dakisolatienorm stelt dat woningen een minimale dakisolatie moeten hebben met een R-waarde hoger dan 0,75 m2K/W. Dit stemt overeen met een laag isolerend materiaal van 3 à 4 cm. Wanneer een woning hieraan niet voldoet, zullen er strafpunten toegekend worden, te cumuleren met strafpunten voor andere parameters van woonkwaliteit (zie deze link). De strafpunten m.b.t. dakisolatie gaan in stijgende lijn tussen 2015 en 2020. Een woning die 15 of meer strafpunten heeft kan ongeschikt verklaard worden, waardoor ze niet meer verhuurd kan worden.


Periode Strafpunten daken >16m2 met R-waarde lager dan 0,75 m2K/W
1/1/2015 - 31/12/2017 3
1/1/2018 - 31/12/2019 9
Vanaf 1/1/2020 15


In de tabel ziet u dat, vanaf 2020, appartementen zonder dakisolatie gewoon niet meer verhuurd zullen mogen worden, zelfs indien ze verder perfect uitgerust zijn.
Details over de norm vindt u op Energiesparen.be.