Induo (Rika)

"Stoken op hout of pellets, de RIKA INDUO verzoent beide werelden met gemak."

Verheug u op heerlijke warmte en optimaal comfort met de combikachel van RIKA. Een waardevolle bijdrage aan modern wonen, die steeds voor weldadige warmte zorgt, of hij nu wordt gevoed met pellets of houtblokken.

Technische specificaties

Vermogen : 3-10kw
Te verwarmen ruimte : 70-260m3
Pelletvoorraad : 34kg
Afmetingen hxbxd : 113x88x52cm
Rendement : 91 %
Accumulatiemassa : 62 kg
Zelfreinigende brandkamer
Geluidsklasse : 1
100% luchtdicht
Bediening : Touchscreen
USB-aansluiting
Opties :
 • Versies: speksteen of zandsteen
 • Boven- of achteraansluiting
 • Wlan control (wifi)(bediening via smartphone)
 • Draadloze thermostaatLuchtdichte pelletkachel

Hout of pellets (met zelfreinigende brandkamer)


Luchtdichte pelletkachel

Stook tot 50% efficiënter (met Rikatronic3)


Luchtdichte pelletkachel

Gebruiksvriendelijk touchscreen


Luchtdichte pelletkachel

Grote pelletvoorraad


Werking

De pellets

Zak pellets

Natuurlijk product

Pellets worden onder hoge druk geperst en bestaan uit houtzaagsel en schaafspanen. Het gaat om zuiver hout zonder toevoegingen. De binding wordt op een natuurlijke wijze gecreëerd.

Verbrandingswaarden

De verbrandingswaarde van pellets bedraagt +/- 5kwh/kg. Door de hoge energetische waarde van de pellets en het hoge rendement van de kachel zal u uitermate zuinig en comfortabel kunnen verwarmen. Het as-aandeel van pellets ligt lager dan 1%. U hebt dus bij een verbruik van 1000 kg pellets minder dan 10kg as.

Autonomie

Het gemiddelde verbruik van een combikachel ligt rond de 1 kg/u. Dankzij het hoge rendement van de Rika- kachels, bekomt men een zeer zuinig verbruik. De pelletvoorraad van de combikachel is 34 kg m.a.w. ben je al snel enkele dagen met een groot comfort aan het stoken zonder dat je regelmatig moet bijvullen. De combinatie met het stoken van hout, zal de autonomie van de kachel enkel vergroten.

Pelletkwaliteit en prijs

Het is belangrijk om uitsluitend houtpelletes te verbranden die erkend zijn volgens de ÖNORM, de DIN of de DINplus norm of een goede kwaliteit bieden. Pellets met een slechte kwaliteit kunnen verhoogde as –en slakvorming, roetvorming, verstopping van de toevoerschroef en verstopping van de rookgaskanalen veroorzaken. Dit zal dan ook meer onderhoudsintervallen vergen en een hogere verbruikskost veroorzaken door een meerverbruik aan pellets. De kwaliteit van uw pellets is m.a.w. van het grootste belang.

Pellets kosten gemiddeld 4.2 euro voor een zakje van 15 kg. Bovendien hebben een zeer hoge energiewaarde. Ter vergelijking: 2 kilo houtpellets hebben dezelfde waarde als 2.2 kg brandhout, 1 liter stookolie of 1m3 aardgas. Hoogwaardige technologie in je kachel garandeert een optimaal verbruik van pellets. Volgens een onderzoek dat Rika heeft uitgevoerd bij klanten, zou 90% van haar kachels op een gemiddeld vermogen werken van 30% (+/-3kw) hetgeen te danken is aan de uitzonderlijke kwaliteit en het rendement van haar kachels.

Huis in de sneeuw

HOUT

Verbrandingswaarden

De verbrandingswaarde van hout is +/- 4.2 kwh/kg. Door de hoge energetische waarde van hout en het hoge rendement van de combikachel zal u uitermate zuinig en comfortabel kunnen verwarmen.

Houtkwaliteit en prijs

Het is belangrijk om uitsluitend zuiver hout te verbranden. Het vochtgehalte in het hout dient lager te zijn dan 20%. Er is er ook een verschil in verbrandingswaarde: zo zullen eik en beuk een hogere warmte per kg hout genereren dan dezelfde hoeveelheid den of spar.

De zuiverheid en vochtgehalte van het hout hebben een invloed op het rendement van de kachel evenals op de onderhoudsintervallen. De kwaliteit van uw hout is m.a.w. van het grootste belang wil je een hogere verbruikskost als gevolg van meerverbruik vermijden.

Een prijsvergelijking tussen pellets en hout is moeilijk/complex. Zo wordt brandhout verkocht worden per m3 en pellets per kg. Bovendien is er een groot verschil qua vochtgehalte tussen pellets en brandhout.
In combinatie met het type hout krijg je een groot verschil in gewicht en calorische verbrandingswaarde.

Indien met al deze actoren rekening wordt gehouden, kan men stellen dat de prijs van pellets rond de 0.29€/kg ligt en deze van brandhout rond de 0.30 €.
Hoe dan ook stook je steeds op de goedkoopste manier!

DE COMBIKACHEL

Induo combikachel hout en pellets grijs met speksteen en zijkant speksteen

De combikachel Induo heeft het allemaal in zich: hout en pellets, comfort en zuinigheid, warmte en behaaglijkheid. De Induo is een houtkachel en een pelletkachel in één en kan afwisselend worden gestookt met hout en pellets. Een sensor herkent automatisch met welke brandstof hij wordt gevoed en regelt, via de Rikatronic3 luchtregeling, zelfstandig de luchttoevoer voor een optimale verbrandingj, wat een uiterst hoog comfort inhoudt.

De combikachel Induo verspreidt zowel bij de verbranding van pellets als van houtblokken weldadige warmte.

Zij combineert moderne pellettechniek met een romantisch houtvuur in één kachel.

De combikachel Induo van de Oostenrijkse kachelbouwer RIKA is op dit moment de grootste innovatie op het gebied van verwarmingstechniek.

De kachel start niet alleen automatisch op met pellets maar kan ook automatisch uw houtblokken aansteken.

Door de automatische brandstofherkenning kan de kachel naadloos omschakelen tussen beide brandstoffen zonder uw tussenkomst. En "last but not least" is de kachel uitgerust met een automatisch reinigingssysteem van de brandkamer.
Luchtdichtheid

Luchtdichtheid

De combikachel verbruikt ongeveer 20 m3 verse lucht per uur op pellets en +/-40m3/uur op hout. Voor een goed geïsoleerde woonkamer is het daarom noodzakelijk de verbrandingslucht van buitenaf aan te voeren. De Rika Induo werd ontwikkeld als een luchtdichte kachel en is bijgevolg ook ruimtelucht-onafhankelijk.

Gevolg hiervan is dat de kachel haar verbrandingslucht integraal van buiten aanzuigt. Dit zorgt niet alleen voor een nog stillere werking maar hierdoor blijft ook het zuurstofniveau in de woning te allen tijden op een optimaal peil. Bij oudere woningen (beperkte isolatiewaarden), met nog voldoende luchtcirculatie tussen binnen- en buitenlucht, is dit geen noodzaak maar raden wij dit wel steeds aan (indien technisch haalbaar). Op die manier onttrek je geen voorverwarmde lucht aan de ruimte resulterend in een efficiënter gebruik van warmte.


Rendement

Rendement Rika

Het rendement van de Induo combikachel bedraagt 91%.

Dit is enkel haalbaar door gebruik te maken van een aantal innovatieve technieken.

 • Secundaire toevoeging van voorverwarmde verbrandingslucht via de bovenkant
 • Chamottesteen in de vuurhaard (hogere verbrandingstemperaturen mogelijk)
 • Continue regeling van de luchtaanvoer dankzij vlamtemperatuurvoeler
 • Natuurlijke warmteconvectiekanalen

Geluid

Geluid Rika

Met een combikachel geniet je van de gezelligheid van een haardvuur, maar dan in een nieuw, hedendaags kleedje. Doordat Rika-kachels zijn gebouwd voor natuurlijke convectiewarmte, hebben zij geen convectieventilator nodig. Dit zorgt niet alleen voor een aangename gelaagde warmte (geen tochtgevoel), maar ook voor een uiterst stille werking zonder opwervelend stof afkomstig van een ventilator.

Een nieuw pellet-toevoersysteem met een continu lopende, niet-taktende schroefmotor, maakt het vlammenbeeld nog stabieler en behaaglijker. Deze kachel mag dan ook bestempeld worden als de stilste op de markt, HET handelsmerk van Rika.Bediening

Touchscreen Smartphone bediening

Een bijzondere eigenschap van de combikachel Induo is de gebruiksvriendelijke regeling: een aanraakscherm met groot bedieningspaneel. Dank zij deze eenvoudige bediening, kan de kachel met overtuigend gemak worden afgestemd op uw persoonlijke wensen (registratie van tijd, temperatuur, vermogen of een combinatie ervan).
U kan ook opteren voor een bediening met uw smartphone of sturing via een ruimtethermostaat. Dit zorgt voor een kostenbesparing, onafhankelijkheid en flexibiliteit op vlak van verwarmen.

"Gebruiksvriendelijke en intuïtieve bediening"

Veiligheid

Rika voert veiligheid hoog in het vaandel waardoor elke kachel voorzien wordt van een mechanisch thermische schakelaar. Indien het te warm wordt ter hoogte van de elektronica of pelletvoorrraad, gaat de kachel in veiligheid. Tevens zit er een magnetische schakelaar op de kacheldeur en op de klep van de pelletvoorraad. Indien de kachel niet luchtdicht is afgesloten, zal de kachel ook in veiligheid treden. Zo wordt elke oorzaak van een niet luchtdichte kachel onmiddellijk gedetecteerd.
De combikachel gaat nog een stap verder: bij het uitvallen van stroom of een foutmelding, wordt de pelletvoorraad mechanisch afgesloten in combinatie met het openen van de bypass-klep voor de rookgassen.

Opties

 • Thermostaat (al dan niet draadloos) om de kachel te programmeren op tijd en/of temperatuur.
 • WLAN, waarmee u via uw smartphone-app de volledige kachel kan bedienen
 • Keuze rookgasafvoer: achter- of bovenaansluiting

Design

De pelletkachels van deze Oostenrijkse kachelproducent overtuigen niet alleen door de beste techniek, maar blinken tevens uit door hun uitmuntend design.
Design gaat bij Rika hand in hand met het functionele. Het breed gamma Rika-kachels laat toe uw keuze af te stemmen op je interieur: van zakelijk tot extravagant, van klassiek tot modern. Elke kachel heeft op zich dan nog eens verschillende uitvoeringen zoals speksteen, zandsteen, leisteen en keramiekkleuren. Meerdere Rika-kachels wonnen ondertussen internationale prijzen waaronder de internationale IF design award voor hun hoogstaande kwaliteit, design en techniek.

Als unieke verwarmingsmeubels passen onze pelletkachels in elk interieur.
Door de grote keuze uit meer dan 10 keramiekkleuren, gelakte staalbekledingen en verscheidene natuurstenen met tot 90 kilogram accumulatiemassa, zijn de mogelijkheden haast onbeperkt.

De schouw

Materialen

Het belang van een goed werkende schouw (rookgaskanaal) is ook bij een combikachel van het grootste belang.
We kiezen dan ook voor de kwaliteit van de stalen (zwart of grijs) Rika kanalen voor binnen en de hoogwaardige inox kanalen van Isoleco voor buiten.

Belang

Waarom kiezen voor een degelijk rookgaskanaal?

 • Zorgt voor een goede afzuiging van de rookgassen (voldoende snelheid en warmte)
 • Men bekomt een minimale afzetting door de gladheid van het rookkanaal (minder onderhoud)
 • Condensvorming wordt vermeden
 • De kachel zal een beter rendement halen (betere afvoer en bijgevolg ook aanvoer van verbrandingslucht doordat er een goede onderdruk kan worden gecreëerd in de kachel en het rookgaskanaal)
 • Risico op vogelnesten of schouwbrand worden vermeden

Condensatie

Doordat de rookgassen in een kachel een lange weg afleggen geven zij zeer veel van hun warmte af aan het kachellichaam en bijgevolg ook aan de ruimte (hoog rendement). Gevolg hiervan is dat de rookgassen een veel lagere temperatuur hebben bij vertrek uit de kachel. Het is dan ook van het grootste belang om de kachel aan te sluiten op een degelijk en correct geplaast rookgasafvoerkanaal om voldoende afvoerdebiet en temperatuur te kunnen bewerkstellingen en condensatie te vermijden.

Praktijk

In de praktijk komt dit meestal neer op 3 aansluitingsmogelijkheden te weten:

 • op bestaande schouwpotten: hierop kan men in de meeste gevallen rechtstreeks aansluiten.
 • op een bestaande gemetste bakstenen schouw, maar deze moeten in de meeste gevallen (afhankelijk van staat en hoogte (max. 4m)) getubeerd worden (= plaatsen van een dubbelwandige inox flexibel). Afhankelijk van de hoogte en vertrektemperatuur kan bovenaan de schouw condens ontstaan door de snelle afkoeling van de rookgassen (vanaf 55°C). Hiertegen zijn bakstenen niet bestand. Plaatsing van een dubbelwandige flexibel is in dat geval aangewezen. Hierdoor blijven de rookgassen hoger in temperatuur en door de gladde binnenkant van een dubbelwandige flexibel zullen deze ook makkelijker hun weg naar boven vinden. Dit geeft bovendien minder roetafzetting in het schouwgedeelte en in de kachel, resulterend in een besparing op onderhoud evenals een verhoging van uw rendement en levensduur van de kachel.
 • op een dubbelwandig geïsoleerd rookgaskanaal tegen de buitengevel of binnen indien er geen beschikbare schouw voorhanden is.

Om een correcte analyse te kunnen maken, komen wij steeds eerst de situatie ter plaatse bekijken met o.a. aandacht voor schouwpotten of gemetste bakstenen schouw, tegen binnen- of buitenmuur, lengte van de schouw,.....


Kwaliteit & comfort

De Rika-combikachel heeft een massa van +/-340kg. Dit komt door de volledig massieve gietijzeren vuurkamer en deur naast de dik plaatstalen omkasting van de kachel. Hiernaast beschikt deze kachel over robuuste mechanische onderdelen welke u een lange levensduur en degelijke werking garanderen. Zo maakt Rika gebruik van een keramische ontstekingsweerstand met een beduidende langere levensduur.
En bijkomend voordeel is dat door de grotere massa de kachel ook langer zijn warmte afgeeft na uitschakeling.

Iedere Rika-kachel is 100% Oostenrijkse kwaliteit. Een toestel dat overtuigt door design en technisch toekomstproof is. Verheug u alvast op haar comfort, zuinigheid en milieuvriendelijkheid.
De Rika-kachels hebben een merkbaar hoger rendement dan geëist in regels en voorschriften.
De Rika-kachels combineren technisch vernuft met een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Het bedrijf RIKA

RIKA, een traditioneel bedrijf met visie.
Sinds begin jaren 50 is de firma RIKA werkzaam in de sector van metaalbewerking en bracht als eerste, 25 jaar geleden, de pelletkachel op de markt. Vandaag behoort het Oostenrijkse bedrijf bij de vooraanstaande aanbieders van kwalitatief hoogwaardige pellet- en houtkachels en is het marktleider van pelletkachels in meerdere landen (Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Belgie en Denemarken).

De filosofie

RIKA staat voor kwaliteit, innovatie en design. Dit wordt weerspiegeld in de continu verdere ontwikkeling van de RIKA-kachels.

Het is onderdeel van de bedrijfsfilosofie om niet op de lauweren te rusten, maar continu te werken aan de verdere ontwikkeling van de kachels, alleen zo kan de hoogste klantentevredenheid bereikt worden!

Zo bent u zeker, als u voor RIKA kiest, dat u vandaag reeds verwarmt met de know-how van morgen.

Kiezen voor gezelligheid en tegelijk kosten besparen met een pelletkachel

Pionier

Wat de ontwikkeling van de pelletkacheltechnologie betreft, bekleedt RIKA tot op vandaag de rol van pionier in Europa.

RIKA zet internationale maatstaven, als enige Europese fabrikant met 20 jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van pelletkachels. De beste know-how, een tijdloos design en continu verdere technische ontwikkeling garanderen pellet-kachels met de hoogste kwaliteit. Geen wonder dat de "specialist en pionier" marktleider is in dit segment.

Enkele voorbeelden van hun pionierwerk:

 • ruimtelucht-onafhankelijke pelletkachels: DOMO, SUMO, FILO, COMO, TOPO, REVO, ROCO, MIRO, KAPO en INDUO van RIKA waren de eerste pelletkachels op de markt dewelke volledig ruimtelucht-onafhankelijk kunnen worden aangesloten. Een must voor laag energie- en passiefwoningen.
 • het gepatenteerde ruitspoelingssysteem (Rikatronic3) dat zorgt voor een herverbranding (hoger rendement) en een veel properdere kachelruit.
 • een continu lopend, niet-taktend pellettoevoersystem (stilste werking)
 • zelfreinigende pelletkachel voor een minimum aan onderhoud (TOPO, INDUO en DOMO)
 • Rika heeft ook als eerste een vol automatische combikachel (INDUO) op de markt gebracht voor het verbranden van zowel hout als pellets.
Garantie

Garantie

De kachels hebben 2 jaar garantie op de elektrische onderdelen en 5 jaar op het kachellichaam.

Verbrandingstechniek

De Rika-pelletkachels gebruiken secundaire voorverwarmde verbrandingslucht. Dit wil zeggen dat er in de kachel een herverbranding wordt gecreëerd waardoor een hoger rendement wordt verkregen en een zuiverdere verbranding tot stand komt. Hierdoor ontstaan er reinere rookgassen die tegelijk niet de kans krijgen om tegen de ruit aan te slaan zodat deze veel langer proper blijft.

De verbranding wordt gestuurd via de vlamvoeler die de temperatuur meet in de vuurhaard en op basis hiervan de gevraagd hoeveelheid pellets en lucht gaat toevoeren. Dit zorgt ervoor dat de kachel een hoger rendement haalt en efficiënter stookt dan al haar concurrenten, zelfs bij wisselende omstandigheden (schouwtrek, pelletkwaliteit, pelletafmetingen,..) Dit komt doordat er steeds een optimale verhouding zal worden gecreëerd tussen brandstof (pellets) en zuurstof.

Comfort

Duurzaamheid induo kachel

De INDUO combineert pellets en hout, gezellige warmte en comfort en dat zonder veel inspanningen te moeten leveren. Zo staat niets een sfeervolle avond in de weg. En als u eens geen tijd heeft om hout bij te vullen, dan volstaat een druk op de knop om over te schakelen naar pellets. Indien de temperatuur onder een bepaald niveau daalt, doet de kachel dit zelfs automatisch. Ook dit model werkt met een continu lopend, niet-taktend schroefsysteem. De tikkende geluiden van traditionele pelletkachels zijn bij Rika verleden tijd dankzij haar traploze vijzelmotor. Dit zorgt voor een merkbaar stillere werking en een nog aangenamer vlammenbeeld. Met een pelletvoorraad van 34 kg kan u stookbeurten tot 40 u bereiken zonder hiervoor ook maar iets te moeten doen. Indien u pellets combineert met hout verlengt u de vultijd uiteraard nog. Zelfs bij het uitvallen van de elektriciteit kan u nog steeds verder stoken op hout.

Rika heeft haar kachels zo gebouwd dat deze niet afhankelijk zijn van convectieventilatoren (blazers) wat resulteert in een veel stillere werking, een betere warmtegelaagdheid en minder stofontwikkeling, m.a.w een gezonder binnenklimaat. Toekomstgerichte techniek gecombineerd met een esthetisch design is RIKA’s antwoord.

Materialen

Materialen induo kachel

Dankzij de gebruikte hoogwaardige materialen te weten hittebestendige oppervlaktecoating van topkwaliteit gietijzer, plaatstaal en chamottesteen, robuuste mechanische componenten en steeds verder innoverende technieken, staat de Rika-pelletkachel garant voor lang en veel stookplezier. Alle RIKA-modellen worden dan ook getest volgens de Oostenrijkse richtlijn BVG 15a, één van de strengste normen van Europa.

Conclusie

De Rika-pelletkachels halen de hoogste rendementen (90-94% volgens de Oostenrijkse norm) van de markt.
Ze zijn daarenboven de stilste daar zij geen gebruik maken van een convectieventilator (blazer), luchtdicht zijn en een continu draaiende toevoermotor hebben op gelijkstroom.


Prijs

De prijs van een volautomatische Rika Induo combikachel schommelt tussen de 6.300 € en 6.500 € (excl. BTW), afhankelijk van de uitvoering.
Hiervoor krijgt u een multifunctionele kachel met een uiterst hoge prijs-kwaliteitverhouding in de plaats.
Afhankelijk van de situatie dient er nog rekening te worden gehouden met de nodige schouwstukken en een plaatsingskost.

Vraag hier uw gratis offerte.

Prijslijst Rika combikachels

Economisch

Energieprijs evolutie 2004 tot 2014 pellets Verwarmen met pellets is veel goedkoper dan stoken op gas of stookolie. In vergelijking met gas stook je ca. 30% goedkoper en in verhouding tot stookolie is dit al snel 40%.

Pellets zijn hernieuwbaar, zolang de zon schijnt en er bomen groeien, zullen er pellets kunnen geproduceerd worden. Ze worden bovendien geproduceerd in Europa, zelfs in eigen land.
Zo ben jij voor je energietoevoer niet afhankelijk van beperkte voorraden stookolie of gas buiten Europa. Door het gebruik van pellets stimuleer je bovendiende economie en tewerkstelling in eigen streek.

De verwachte prijsstijgingen van de fossiele brandstoffen liggen dan ook veel hoger dan een eventuele prijsstijging van pellets.


ECOLOGISCH

Houtpellets zijn dé brandstof van de toekomst.
Pellets zijn een makkelijk verkrijgbaar en een milieuvriendelijk alternatief.

 • CO2 neutraal
 • De as van pellets zit vol met mineralen en is bijgevolg een zeer goede meststof
 • Zeer zuivere verbranding resulterend in weinig as
 • Proper & geurvrij
 • Hernieuwbaar
 • Geen productie van schadelijke gassen
Emissiewaarden

In de bedrijfsfilosofie e van RIKA neemt het onderwerp "milieu" een belangrijke plaats in. Zo worden internationale richtlijnen betreffende emissiewaarden en rendementen niet alleen vervuld, maar telkens weer overtroffen. Verschillende certificeringen, afkomstig van de strengste instanties, onderstrepen deze ecologische ingesteldheid.

Voor 2015 worden de geldende uitstootwaarden vaak zelfs met de helft verlaagd. Tegelijk haalt het rendement hogere waarden dan voorgeschreven. Door het streng naleven van alle eisen behaalde RIKA reeds het zeer strenge Oostenrijkse milieulabel.


Doe-het-zelf

Het plaatsen van een pelletkachel is mogelijk mits de juiste begeleiding. Wij bekijken samen wat u zelf kan en waar wij u kunnen ondersteunen. Het opstarten gebeurt steeds door ons zodat u, als eindklant, de onvoorwaardelijke garantie hebt op een perfect werkende combikachel.


Realisaties


Onderhoud

Het dagelijks onderhoud bestaat uit het reinigen van de branderpot en het proper maken van de kachelruit. Dankzij het Rika ruitspoelingssysteem zal de aanslag op de ruit beperkt zijn. De Rika-kachels beschikken ook allen over een uitneembare aslade, welke gemiddeld om de 2 weken dient te worden geledigd. Indien u uitsluitend hout stookt, zal dit meer zijn omdat hout nu eenmaal meer as creëert.

De RIKA-kachels worden zo uitgedacht dat er een minimum aan onderhoud nodig is en zijn ontwikkeld voor een lange levensduur.

Om lang van uw kachel te kunnen genieten, raden we aan om geregeld een onderhoud uit te (laten) voeren. Met welke frequentie dit onderhoud dient te gebeuren, hangt af van de mate van gebruik van de kachel en uiteraard ook van de brandstofkwaliteit. De Rika Induo combikachel zal een melding geven voor onderhoud nadat ongeveer 700 kg pellets werden verbruikt. Gemiddeld kan men stellen dat 1x per jaar een groot onderhoud noodzakelijk is.

Rika levert een gratis reinigingsset bij elke kachel. Met de borstel kan u de interne kanalen van de kachel reinigen en met de natuursteenset de spek- of zandsteen onderhouden.

Het volledige stappenplan voor het onderhoud kan u terugvinden in de handleiding van elke rika kachel of online via onze website onder "downloads".


FAQ

Op pellets kan u de kachel regelen op basis van vermogen of temperatuur (optie), wanneer men op hout stookt gaat men zelf bepalen welke hoeveelheid warmte men wenst door een bepaalde hoeveelheid hout in de kachel te plaatsen. De kachel gaat er voor zorgen dat deze op de meest efficiënte wijze zal worden verbrandt.